Przejdź do treści

Role

Na tej stronie ustalasz dwie rzeczy: czego nie mogą zwykli administratorzy oraz co mogą robić dla swoich grup administratorzy grup.

Tylko dla administratorów

Tę stronę widzą tylko administratorzy. Kartę Ograniczenia dla użytkowników z uprawnieniem „Administracja” widzą i zmieniają tylko superadministratorzy.

Aplikacja › Role
Ustawienia › Aplikacja › Role

Ograniczanie administratorów

Superadministrator może odebrać zwykłym administratorom (użytkownikom z uprawnieniem Administracja) poszczególne kompetencje, nie odbierając im całego uprawnienia.

  1. Otwórz Ustawienia › Aplikacja › Role.
  2. W karcie Ograniczenia dla użytkowników z uprawnieniem „Administracja” zaznacz wybrane ograniczenia.
  3. Kliknij Zapisz ustawienia.
Ustawienie Działanie
Tylko superadministratorzy mogą edytować konta użytkowników Dotyczy wszystkich danych w edytorze użytkownika: imienia i nazwiska, nazwy użytkownika, e-maila, opisu, dezaktywacji, wymogu uwierzytelniania dwuetapowego, wiadomości po logowaniu, roli i uprawnień. Administratorzy nadal mogą tworzyć użytkowników, resetować hasło i drugi składnik oraz zdejmować blokadę logowania.
Tylko superadministrator może dopasować uprawnienia folderu dla użytkownika Dotyczy odmiennych uprawnień użytkownika w pojedynczym folderze, ustawianych w zakładce Członkowie folderu.
Tylko superadministrator może dopasować ustawienia programu Ukrywa przed administratorami obszar Aplikacja ustawień. Przegląd pozostaje dostępny.

Konfiguracja administratorów grup

Administrator grupy zarządza członkami swoich grup w Zarządzaniu grupami. Co może tam robić, ustalasz tutaj.

  1. W karcie Uprawnienia administratorów grup zaznacz pole wyboru Włącz administratorów grup.
  2. W sekcji Co może administrator grupy zaznacz wybrane uprawnienia.
  3. W sekcji Jakie uprawnienia może nadawać administrator grupy zaznacz uprawnienia, które może przekazywać kontom.
  4. Kliknij Zapisz ustawienia.

Bez opcji Włącz administratorów grup rola pozostaje bez skutku. Żadne z uprawnień wtedy nie działa, nawet jeśli jest zaznaczone.

Co może administrator grupy

Uprawnienie Znaczenie
Zakładać użytkowników Tworzenie nowych kont dla własnych grup.
Edytować użytkowników Zmiana kont należących do jednej z własnych grup.
Widzieć wszystkich użytkowników Bez tego prawa lista użytkowników pokazuje tylko członków własnych grup.
Resetować hasło Dla kont z własnych grup. Nowe hasło trafia na konto e-mailem.
Resetowanie uwierzytelniania dwuetapowego Dla kont z własnych grup. Następnie użytkownik konfiguruje uwierzytelnianie dwuetapowe od nowa.
Resetować próby logowania Odblokowuje konto zablokowane po zbyt wielu nieudanych próbach.
Usuwać pliki We wszystkich folderach dostępnych przez jedną z własnych grup, niezależnie od tego, kto przesłał plik.

Jakie uprawnienia może nadawać administrator grupy

Ten wybór obowiązuje tylko wtedy, gdy administrator grupy tworzy lub edytuje konto. Uprawnienia, które nie są tu zaznaczone, zostają przy tym kontu odebrane.

  • Przeglądarka PDF
  • Pobierz
  • Prześlij
  • Edytuj własne pliki
  • Edytuj pliki innych
  • Usuwanie własnych plików
  • Usuwanie plików innych osób
  • Historia pliku
  • Wyślij powiadomienie

W zakładce Członkowie folderu i w profilu te same dziewięć uprawnień nazywa się nieco inaczej, na przykład Otwierać pliki zamiast Przeglądarka PDF. Przyporządkowanie podaje strona System uprawnień.